Boggie — Nouveau Parfum

Talán mostanra talán már nincs olyan ember, aki ne látta volna Csemer Boglárka Parfüm című videóját[1], amely e bejegyzés írásának pillanatában egyedül az együttes hivatalos YouTube csatornáján[2] közel kétmilliós nézettséget tudhat magáénak. A nemzetközi sajtóban nagy port kavart, s így Magyarországra is visszajutott alkotás vizuális üzenetéről folyamatosan születnek a cikkek, amint arról a hivatalos facebook oldal[3] is tanúskodik — itt most inkább a zenével szeretnék foglalkozni.

A Deezeren a lemezt[4] a kíváncsi fülek teljes egészében szabadon meghallgathatják, így ha még nem tetted volna, itt az alkalom.

Akik anyagilag is támogatják a zenekart, 13 számot tudhatnak magukénak. Magyar, francia és angol nyelvű dalok váltják egymást, de némelyikből két verzió is van, így végül 10 különböző dallamot kapunk. Saját bevallásuk szerint[5] nem akartak leragadni egy adott stílusnál, ennek megfelelően a lemezen többféle irányzat képviselteti magát. Néhol kicsit Norah Jonesos, máshol Corinne Bailey Rae-t idézi, a zongora szólamok időnként az Amélie-t juttatják eszembe, egyszóval mindenki találhat magának való zenét. Boglárkának kiváló hangja van, tudom ajánlani.

A dalok egyenként mind jók, azonban egy kicsit úgy érzem, a változatosságra való törekvés most megbosszulta magát. Nincs egy olyan kifejezett hangulat, ami végigvonulna a lemezen, amiről még évek múlva is emlékeznék rá, és nem csak a számokra külön-külön. Az albumnak ezen kívül rövidségét lehet talán felróni, hiszen a 10 szám még a három variációval kiegészítve sem számít soknak.

Mindent összevetve első albumnak nem rossz, kíváncsian várom a tervezett másodikat[6].

Hivatkozások:

[1] http://www.youtube.com/watch?v=5qrGOi41iwE
[2] http://www.youtube.com/user/csemerboglarka
[3] http://www.facebook.com/BoggieOfficial
[4] http://www.deezer.com/album/6530324
[5] http://www.youtube.com/watch?v=OAkCJdjG6hc
[6] http://www.nlcafe.hu/szabadido/20140122/boggie-parfum-magyar-lany-klip

Reklámok

2 című bejegyzés “Boggie — Nouveau Parfum” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Én, én! Én még nem láttam, úgyhogy köszi a figyelemfelhívást!:) Érdekes az NL Cafés cikknek a reklámra és az információ terjedésének működésére vonatkozó része… A parfümös kliptől egyébként annyira nem dobtam hátast – nem rossz, de istenítést azért nem érdemel szerintem. Viszont a dalocska szövege kellemesen játékos lett az tény. A magyar szöveg kifejezetten szép, lírai és egyben tartalmas – a nóta pedig szépen kúszik bőr alá, most is azt hallgatom, ahogy írok. Érdekes mód a francia szöveg susogása, tempója még virgoncabb, izgalmasabb talán a hangzása, viszont a mondandót nem tudom mennyire adja vissza.

    Bogira nem figyeltem fel eddig – nagyon sok képzett hangú énekes és énekesnő van Magyarországon is. A Deezeren (köszi a tippért is) most hallgatom a lemezüket, de ezután sem hiszem, hogy követni fogom a pályájukat. A hivatalos YT csatornájukon is látható, hogy miért: ott is van együttes fellépése pl. Palya Beával vagy Fábián Julival, akik olyan elsöprő tehetségek, hogy Bogi egyébként kellemes hangja és jelensége – egyelőre legalábbis – eltörpül hozzájuk képest (Beának egy-egy gesztusától feláll a szőr a testem minden porcikáján, Juli hangszíne meg instant orgazmus). Picit talán Szalóki Ági finomságára hasonlatos néhány számuk. Persze előzőektől függetlenül a számok jók itt is, ahogy írtad. A túl nagy változatosság meg a képzettség, az iskolázottság “átka”.

  2. Reblogged this on Digitalizált Élményvadász and commented:
    A Thendarion blogon futottam bele Csemer Boglárka, azaz Boggie Parfüm című dalának-videójának magyar és francia változatába, meg a körülötte kialakult felhajtásba. Tőlünk, magyaroktól talán ez is érdemel annyi figyelmet, mint mondjuk PSY annak idején. Így még egyszer köszönöm itt is a figyelemfelhívást és ajánlom azoknak, akik még nem ismernék. Most pedig kipróbálom a reblog-gombocskát:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s