Murakami Haruki: Norvég erdő

Murakami Haruki: Norvég erdőMurakami Haruki mindig képes meglepni, nem történt ez másként a Norvég erdő esetében sem. Picit más, mint amit megszoktam tőle, de ennek ellenére – vagy éppen ezért – nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Be kell vallanom, az első kinyitástól kezdődően több mint egy év telt el a befejezésig. Valahogy mindig volt vás, valahogy sosem jutottam vissza hozzá. Végül egy év után vettem elő tényleg, és ezúttal kisebb szünetekkel elejétől a végéig elolvastam.

A könyvnek nagyon erős, kissé melankolikus hangulata van, néhol nem volt könnyű olvasnom, de minden sorát imádtam. Atmoszférája néhol Salinger Zabhegyezőjét idézte, máskor Scorsese Taxisofőrjét juttatta eszembe, de mindvégig megmaradt egyedinek, a maga módján ,,murakamisnak”. A szereplők nem jók, vagy nem rosszak, csak emberek: élnek, ahogy tudnak.

A történet kibogozásában a cím ezúttal nem segít: a norvég erdők szinte soha nem kerülnek elő, mondhatni csupán az elinduláshoz kell a Beatles klasszikusa – aminek igazából nem is ez a címe, de a mi szempontunkból ez lényegtelen. Vatanabe Toru és barátai szemén át hihetetlenül élénken tárul elénk a 60-as évek végének Tokiója, Japánja, ahogy a hősöket mindennapjaikban elkísérjük – megismerjük őket és körülöttük a világot, az embereket.

Abban nem vagyok biztos, hogy Murakamit ezzel kell kezdeni, de megérdemli a helyet mindenki olvasási listáján.

Hivatkozások:
A könyv molyos oldala: http://moly.hu/konyvek/murakami-haruki-norveg-erdo
A könyv a rukkolán: http://rukkola.hu/konyvek/4320-norveg_erdo

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s