Indie Game: The Movie

A film (szür)reális utazásra invitál a független videojátékok készítésének világába – ahol az emberek keményen dolgoznak azért, hogy létrehozzanak valami személyeset. 

indie game - logo_wide_full_short - shadow

Nekem így tetszett: 10

A jó: igazi, őszinte
A rossz: rövid
És a csúf: függőséget okoz

indie game - laurels - shadow

A játékokban ma már több pénz van, mint a filmekben. A videojátékok készítése egész iparággá nőtte ki magát, annak minden előnyével és hátrányával. Mindent a nagy kiadók irányítanak, de – ahogy a filmeknél – itt is akadnak független művészek, akik saját útjukat járják.

A kanadai Lisanne Pajot és James Swirsky 2010-ben úgy döntöttek, megéneklik ezt, a hozzájuk legközelebb álló médiumot, a filmet használva. Két Kickstarter kampánnyal, több mint 300 óra felvett anyaggal, és iszonyat mennyiségű utómunkával később a mű elkészült.

Három játékra koncentrál, de valójában nem a játékokról szól. Az akkor már bizonyított Braid[1] (Jonathan Blow), a folyamatban lévő FEZ[2] (Phil Fish) és az épp megjelenés előtt álló Super Meat Boy[3]  fejlesztői (Edmund McMillen és Tommy Refenes) avatnak be minket a fejlesztés folyamatába, azaz saját mindennapjaikba. A film végére megismerjük és megszeretjük ezeket az embereket, akik tulajdnképen semmiben nem különböznek tőlünk, csak épp a játékok készítését választották hivatásul.

Eredetileg két extra hangsáv – Lisanne és James, illetve Edmund és Tommy kommentárja –, illetve néhány rövid videó járt csupán a film mellé, azonban tavaly nyáron a készítők elkészültek a kiegészítő, illetve a később felvett anyagok vágásával is. Akinek még csak az eredeti van meg, utólag is pótolhatja a hiányosságot. Nekem ez sajnos még nem sikerült, de mindenképpen tervben van.

Kívánnivalót az alkotás filmes szempontból sem hagy maga után. Jók a vágóképek, itt-ott igazán látványos felvételek vannak, a hozzáadott vizuális tartalom (pl. a főcím) remekül illik a többi stílushoz, és a zenét is nagyon eltalálták. A másfél órás játékidő hamar elröppen, és az ember csak azt sajnálja, hogy nincs belőle több.

Összességében egy jó tempójú, igényes, érdekes művel állunk szemben. Kötelező darab.

indie game - phil1To me, video games are the ultimate art form. It’s just the ultimate media. I mean, it’s the sum total of every expressive medium of all time, made interactive. Like, how is that not…IT’S AWESOME!

 indie game - jon1If you don’t see a vulnerability in somebody, you’re probably not relating with them on a very personal level. So its the same with a game design. Making [Braid] was about ‘Let me take my deepest flaws and vulnerabilities and put them in the game and lets see what happens.’

indie game - ed21My whole career has been me, trying to find new ways to communicate with people, because I desperately want to communicate with people, but I don’t want the messy interaction of having to make friends and talk to people, because… I probably don’t like them.

indie game - tommy1It’s why a writer writes – it’s because they can. It’s the most effective way they can express themselves. And a video game is the most effective way I can express myself.

indie game - icon256

Hivatkozások:
[1] http://braid-game.com
[2] http://fezgame.com
[3] http://store.steampowered.com/app/40800/
[a] a film saját honlapja: indiegamethemovie.com
[b] a film hivatalos fb oldala: facebook.com/IndieGameTheMovie
[c] a film imdb oldala: imdb.com/title/tt1942884

indie-game-the-movie-poster

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s