Edna & Harvey: Harvey’s New Eyes

hne_packshot_2d_eng_nologossmall__full
A borító

A Daedalic Entertainment[1] német fejlesztőcsapat és kiadó neve szinte egybeforrott a minőségi kalandjátékok fogalmával az elmúlt években. Edna & Harvey: Harvey’s New Eyes[2] című alkotásukban szintén nem kell csalódniuk a stílus rajongóinak.

ss_f377130648e34a89d501c35089795f21d4238f61.1920x1080
Büntetésben

Nekem így tetszett: 10

A jó: kreatív, sajátos humor, zene és hangulat.
A rossz: csak gyakorlott játékosoknak.
És a csúf: felnőtteknek szól.

harveysneueaugen_screenshot_03_in_der_sammlung_der_klosterschule_braucht_lilli_die-_hilfe_des_alten_greis
A szertárban

A játékban Lillit irányítjuk, aki egy igazán aranyos, szófogadó, jó kislány, csak épp üldözi a balszerencse. Emiatt folyton büntetésben van. A bentlakásos iskola igazgatója ki nem állhatja őt. Barátnője, a minden lében kanál Edna, ötleteivel persze csak tetézi a problémákat. A történet folyamát éppen a soros büntetés teljesítése során vesszük fel – ami ezúttal sem ígérkezik izgalmasnak –, az élet azonban hamar váratlan fordulatot vesz, amikor híre megy, hogy dr. Marcel, a pszichiáter, az iskolába látogat, hogy segédkezzen a rossz gyerekek átnevelésében.

A Harvey’s New Eyes ugyan a sorozat második része, ám minden további nélkül élvezhető az első ismerete nélkül is.

harveysneueaugen_screenshot_04_lilli_sucht_edna-im_nahegelegenen_dorf
Éjjel a faluban

Azonban a színes rajzolási stílus és az aranyos főszereplő senkit ne tévesszen meg! Itt egy kimondottan felnőtteknek készült alkotással állunk szemben. Ezt a címet erősen morbid humorával, sötét karaktereivel és nem éppen vidám történetével egyaránt kiérdemli. Ezzel együtt kellően eredeti ötleteivel, és sajátos mesélési stílusával mindenkinek ajánlott, aki vevő az ilyesmire.

Általában elmondható, hogy bizony a játék feladványai nehezek. Nem teljesíthetetlenek, de néhol már-már a klasszikus kalandjátékokat idézik: itt bizony előfordul, hogy elő kell venni a papírt és a ceruzát. Ha valaki csak most ismerkedne a kalandjátékokkal, annak csak abban az esetben ajánlott, ha kifejezetten mazochista természetűek, és birkatürelemmel rendelkeznek. Szerencsére emellett az akadályok leküzdése kellően változatos – még a játék vége felé is érik az embert kellemes meglepetések.

219910_2014-03-13_00002
Vadnyugati téma

Remekül megy a játék hangulatához a zene, a főcímdal pedig akár önállóan is megállja helyét angol[3] és német[4] szöveggel egyaránt. Emellett a szinkronra sem lehet panaszunk, a színészek valódi élettel töltik meg a párbeszédeket és a leírásokat.

Összességében kijelentetjük, hogy egy újabb klasszikus született a Daedalic Entertainment keze nyomán, mely tovább öregbíti a csapat jó hírnevét.

Hivatkozások:
[1] http://www.daedalic.de/#1
[2] http://www.gog.com/game/edna_harvey_the_breakout_harveys_new_eyes
[3] http://www.youtube.com/watch?v=EOAyBqmMWlY
[4] http://www.youtube.com/watch?v=uFqPEA42Yhw

Reklámok

4 című bejegyzés “Edna & Harvey: Harvey’s New Eyes” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Ilyenkor mindig kicsit fáj a szívem – eszembe jut, hogy mennyi játékot is jó lenne még kipróbálni, milyen sok kalandjáték is van azon a listán, amit szeretnék egyszer játszani. Évtizedekre visszamenően. De hát korlátozott az időnk, s lehetőségeink. Kéne egy jobb PC is, a mostani fél gigánál több memóriával pl. Pár év után lehet, hogy újra kéne Windowst is használni. Stb. Hirtelen azon is komolyan el kellett gondolkodnom, hogy milyen német játékokkal játszottam vagy egyáltalán milyenekről hallottam – és bizony ebben is netes segítséget kellett igénybe vennem.

  Ez is teljesen nekem valónak tűnik, kivéve a képzettség- és türelem faktorokat… És tényleg frankó a nyitó dal is.

  1. Hát igen, az idő mindig probléma ilyen téren. Külön művészet menedzselni. Nekem általában nem is sikerül.

   Ami a számítógépet illeti, bár mostanában általános felhasználásra a cirka 4 GB RAM az ajánlott mennyiség, a vindóz használata nem megkerülhetetlen. Nagyon sok játék elérhető már most linuxra (nekem is van pár, úgy cirka 70 darab), a GOG.com pedig éppen ma jelentette be, hogy ősztől hivatalosan támogatni fogják ezt a platformot is[1]. Emellett a steam gépek is linux alapúak[2], hogy a Chromebookokról ne is beszéljünk[3]. A MS hegemóniája egyre inkább megdőlni látszik – az idei év még sok érdekes dolgot hozhat.
   Ha pedig régi játékokról van szó: DOS emulátor elvileg bármire elérhető[4], úgyhogy sok klasszikus ma már hardvertől és operációs rendszertől függetlenül élvezhető.

   [1] http://www.gog.com/news/gogcom_soon_on_more_platforms
   [2] http://store.steampowered.com/livingroom/SteamMachines/?l=hungarian
   [3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chrome_OS
   [4] http://www.dosbox.com

 2. Egyébként 0,5 GB RAM is sok 2001-2002-ig kiadott játékhoz elég volt (többé-kevésbé) XP alatt anno. Most viszont már nem mernék feltenni egy újabb Linux-disztrót, valami mutatósabb grafikus felülettel. Ubuntu helyett inkább a Minttel szemezgettem egy ideje – csak lusta és gyáva vagyok elindulni a járatlan utakon… (Bár a fél gigát az OS plusz egy netes böngészés manapság már elég gyorsan bezabálja.)

  A Wesnoth-on kívül meg hirtelen nem is jut eszembe semmi amit pingvin alól toltam volna.

  Az emulátorokat szeretem, főképp persze a Dos-t, de azért a többi is jó dolog, ha le is szólják tudom a Wine-t is pl., hogy csak a buta Windows-felhasználóknak való.

  Ez a SteamOs, meg Chromebook kb. újdonságok nekem – de nem is követek sok mindent, abszolút nem vagyok naprakész, sőt érteni vélem azt is, hogy miért szokták a Kádár-korszak langymeleg változatlanságát visszavágyni…

  “A MS hegemóniája egyre inkább megdőlni látszik” -> Mintha ilyesmit már hallottam volna párszor ez elmúlt 10 évben. 😀

  1. A hangsúly itt a „látszik”-on van, mert amíg van érdemi kihívó, addig a bajnok sem érezheti magát biztonságban, a versenyből pedig talán mi is profitálhatunk, ha az végül jobb szolgáltatást eredményez. A MS épp most váltott igazgatót. Meglátjuk, mi lesz belőle. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s