Planetes (プラネテス, πλάνητες)

series_planetes

Egy anime, amiben ember formájú embereket rajzolnak.
Egy sci-fi, amiben levegő hiányában nem terjednek a hanghullámok.


Nekem így tetszett: 10

A jó: erős karakterek, realista rajzolási stílus.
A rossz: sajátos tempó.
És a csúf: valódi sci-fi.

6901_original

A Planetes[1] ízig-vérig tudományos-fantasztikus mű. Tulajdonképpen ez az, amivel kiérdemelte nálam az előkelő értékelést, hiszen működik a fizika: a hangok nem terjednek az űrben, van súlytalanság, a Holdon kisebb a gravitáció, stb. Na de ne szaladjuk ennyire előre.

2075-öt írunk. Az ember meghódította a világűrt, mindennaposak lettek a repülőjáratok a Holdra és az űrállomásokra. Ezzel párhuzamosan az űrszemét[2] is egyre égetőbb problémává, a nemkívánatos objektumok eltakarítása pedig komoly feladattá vált. A sorozatban egy űrállomás szemét-szekciójának mindennapjaiba nyerünk bepillantást.

Az alapfelállás tulajdonképpen még nem határoz meg semmit, a történet pedig kicsit döcögve indul (és utána is meg-megtorpan) – ezt azonban utólag mind elfelejtjük, mivel a szinte végig a szereplők vannak a középpontban. A technikai fejlődés az emberi természeten mit sem változtatott, a problémák ugyanabban a formában, csak más keretek között kerülnek elő: mihez kezd valaki az előtte álló lehetőséggel, akadállyal, a másik emberrel?

901233_4698103777083_1654753850_o

A rajzolási stílusban nincs semmi feleslegesen hatásvadász, inkább a részletes és hiteles ábrázolás volt a cél. Ennek megfelelően a hátterek, az űrhajók és technikai eszközök szépen kidolgozottak, a karakterek pedig kellően változatosak és egyéniek ahhoz, hogy elhiggyük: a világűr valóban nemzetközi terület.

Összességében egy, ha nem is tökéletes, de mindenképpen kiemelkedő és emlékezetes alkotással állunk szemben, amit nyugodt szívvel ajánlhatok minden SF- és/vagy anime-rajongónak.


Hivatkozások:
[1] http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=895
[2] http://hu.wikipedia.org/wiki/Űrszemét

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s