Beatbuddy: Tale of the Guardians

BeatBuddy_logo_zps0fe2cc54

Számomra teljesen új volt a Beatbuddy[1] koncepciója, ahol a zene nem csupán betétként van jelen, hanem egyúttal a világ és a játékmenet szerves részét képezi. Magam a 11. Humble Indie Bundle csomag részeként jutottam hozzá, és meg kell mondjam, kipróbálásakor egészen kellemes meglepetés ért.


Nekem így tetszett: 8

A jó: eredeti ötlet és kivitelezés, hangulatos zene.
A rossz: a vége felé kifejezetten gonosz, kontroller javasolt.
És a csúf: nem árt egy közepes, vagy jobb hangfelszerelés.


2

A Beatbuddy egy független játék, amelyet négy évnyi fejlesztés után 2013-ban kaparinthatott kezei közé a nagyérdemű. Az ötlet egyetemi projektnek indult, de szinte azonnal sokkal több lett belőle, s a független vállalkozások meglehetősen rögös (és kalandos) útjára lépett. Az első három évben viszonylag lassan haladt a munka, – amit a kis létszámú csapat korlátozott teherbírásának számlájára írhatunk, – eközben viszont a program begyűjtött néhány jelölést és díjat, támogatókra lelt és végül kiadót is talált – ez utóbbi pedig nagyban meggyorsította a folyamatokat.

6

Hat különböző szinten keresztül követhetjük végig a nem túl bonyolult, de aranyos történet fonalát. Hat különböző, kézzel rajzolt világ várja, hogy felfedezzük. Ehhez pedig hat különböző zeneszerző egyedi variációja szolgál aláfestésként. Symphoniában az élet esszenciája a zene: dallamot fütyülnek a csigák, ütemre járnak a gépek, dobvirágok adják a basszust. Ha előre akarunk haladni, illik felvenni a ritmust.

4

A játékmenet ennek megfelelően – habár klasszikus elemekből építkezik – meglehetősen újszerű és egyedi. Az akadályok leküzdéséhez ugyan valahol a semmi és a minimális között kapunk segítséget, viszonylag hamar rá lehet jönni a szabályokra, és onnantól már csak idő és technika kérdése a megoldás. Bár az irányítás egérrel is viszonylag könnyen kivitelezhető, bizonyos helyzetekben azért érezni a kontroller hiányát. Ám tapasztalataim szerint ez már így is több, mint ami némely játékról elmondható.

9

A pályákon belül két különböző stílus váltja egymást: vagy Beatbuddyval indulunk felfedező útra, és oldjuk meg a feladványokat, vagy a Beatmobilba beülve, annak képességeit (és orrára szerelt gépágyúját) használva küzdjük magunkat előre a cél felé. Mindeközben sok apró (és néhány nagy) kristály várja, hogy összeszedjük, amiért a fejlesztés hátterét bemutató képregény lapjainak feloldása lesz jutalmunk. Vigyázzunk azonban: a kristályok sokszor jól el vannak rejtve, vagy éppen életveszélyes helyeken fordulnak elő, ami nem könnyíti meg az összeszedésüket! Habár veszélyes helyzetekből amúgy sincs hiány, a játék néhol klasszikusokat megszégyenítő nehézségről tesz tanúbizonyságot.

A Beatbuddy: Tale of the Guardians tulajdonképpen – ha egy pillanatra megfeledkezünk a grafikáról – nem több, mint játékmenet. És zene. Zenés játékmenet. Hangulata és átgondolt megvalósítása miatt azonban mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát. Jó eséllyel hamar kedvenc válik belőle.


A játék zenéje a hivatalos bandcamp oldalon[2] letöltésre megvásárolható.

A Beatbuddy (nem egészen hivatalos) bemutatója[3]:


Hivatkozások:
[1]http://beatbuddy.com
[2]http://beatbuddy.bandcamp.com
[3]http://www.youtube.com/watch?v=mNG5D_ueKuI

Reklámok

2 című bejegyzés “Beatbuddy: Tale of the Guardians” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Látom már, hogy lassan kénytelen leszek leiratkozni erről a blogról… 😦 Csak újra és újra fájdítod a szívemet ezekkel az izgi játékokkal. Pedig, ha nem tudnék róluk, akkor nem zavarna, hogy nem játszok velük. 😀 Köszi, hogy hírt adtál róla – a gameplaybe belekukkantva is zsírkirályságos a ritmika! Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehet ezt mozdulatlanul játszani, azonnal megmozdul rá az egész testem. Szuper a hang, a zene!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s