Frozen (Jégvarázs)

Frozen-disney-frozen-34977338-1600-900

Kezdett elegem lenni abból, hogy tele van vele az internet, nekem meg fogalmam sincs, mi ez. Megnéztem…

…és csalatkoznom kellett, amennyiben nagyságrendekkel jobb filmet kaptam, mint azt a bemutatók alapján valaha vártam volna, ékes példáját szolgáltatva annak, gyakran mennyire félrevezetik az embert az előítéletei.

Frozen-disney-frozen-34977338-1600-900 (2)

Nekem így tetszett: 8,5

A jó: meglepően jó karakterábrázolások és történet.
A rossz: néhány felesleges klisé.
És a csúf: erős női karakterek.

Frozen-disney-frozen-34977338-1600-900 (3)

Testvérek egymás közt.
cím: Frozen: I finally understand
elkövető: Risachantag
forrás: deviantART

Az egyik(?) főszereplő. cím: Frozen – Anna
elkövető: LeyaH94
forrás: deviantART

Igen, ez rajz. :P cím: Elsa (frozen)
elkövető: Jiyu-Kaze
forrás: deviantART

Ilyen lehetett volna Kristoff kézzel rajzolva. cím: Mountain man Kristoff
elkövető: David Kawena
forrás: facebook

Ezt muszáj volt. :) cím: Sven – Man’s Best Friend
elkövető: crystal-89
forrás: deviantART

Kíváncsi voltam, mire a nagy felhajtás, miért a rengeteg rajongói rajz és videó.

A Disney az én szememben a 90-es években teljesen kifulladt. Már nem tudott újat mutatni, amit pedig hozott, csak halvány utánzata volt korábbi önmagának. A stúdiót a Pixar (korábban Steve Jobs tulajdona) felvásárlása ideig-óráig újra a látóterembe juttatta, de aztán ismét kisodródott onnan. (Bár a Pixar rövidfilmek – újak és régiek egyaránt – azóta is nagy kedvenceim.)

Utoljára az Aranyhaj és a nagy gubanc (Tangled) c. filmet láttam, ami ugyan mind a nézőknél, mind a kritikusoknál meleg fogadtatásra talált[1], s talán nem is véletlenül, mint filmélmény, bennem nem hagyott maradandó nyomot.

Ezek után talán nem csoda, hogy a Frozen bemutatóját a megtekintés után nem egészen tíz másodperc alatt teljesen elfelejtettem. A plakátok és a hirdetések szintúgy nem fogtak meg, de még akkor is hősiesen ellenálltam, amikor az internetet elkezdték elárasztani a film ihlette művek. A változás az AVbyte Frozen – A Musical feat. Disney Princesses[2] című videójával kezdődött, amikor is lassacskán ébredezni kezdett bennem a gyanú, hogy itt mégsem egy hagyományos Disney filmmel állunk szemben. Mint később kiderült, nem alaptalanul. De ne szaporítsuk feleslegesen a szót, térjünk is rá a filmre!

A film a musicalek hagyományait követi, amennyiben bármi remek alkalmat ad egy kis éneklésre – bár ilyen szemmel nézve viszonylag kevés zene szorult belé. A mennyiségért a minőség kárpótol bennünket, nem is akárhogy.

Itt fontos megjegyeznem, hogy eredeti nyelven láttam a művet, és félek, nem is tudom ajánlani semmilyen más szinkronnal. Ez most elsősorban nem azért van, mert a zeneszövegeket gyakorlatilag képtelenség fordítani, emiatt gyakran nem sikerülnek, vagy meg sem próbálják (erre jó példa a Rent Seasons of Love[3] című nyitódala, amiből semmi nem maradt magyarul, de említhetném a Hair Let The Sunshine In[4], vagy Disney frontról az Aladdin A Whole New World[5] című betétdalát is, amikből épp csak a lélek veszik ki). Nem. A valódi gondot itt a film mondanivalója okozza, illetve az a tény, hogy az angollal ellentétben a magyar nyelvből az évszázadok során a szerelem szónak kiveszett az általános jelentése, és ma már csak romantikus kapcsolatok apropóján használatos. Ez az pici különbség óriási probléma a film története szempontjából.

A film rengeteg korábbi Disney hagyománnyal szakít. Nincs benne sem hősszerelmes herceg, sem gyámoltalan királylány. Valódi főszereplője Anna, aki hercegnői mivolta ellenére képes megállni a saját lábán, széles érzelmi skálával rendelkezik, nem feltétlenül tölti ki minden gondolatát a fehér lovon eljövendő, és nem okoz gondot neki egyedül döntéseket hozni, vagy cselekedni. Ha ez nem lenne elég, a film középpontjában a testvéri szeretet áll: ez az, ami motiválja Annát, amikor Elsa keresésére indul a hegyekbe, és ez az, ami végül hőssé teszi.

A kötelező bugyuta poénokból és cukinak szánt mellékszereplőkből szerencsére épp csak akkora adagot kapunk, ami még fűszerezi a filmet, de nem degradálja.

Összességében egy nagyon jól összerakott, Disney mércével mérve pedig fantasztikus filmet kapunk. Még az Oscart sem sajnálom tőle, habár tudom, a többinek eleve nem volt esélye.

Hivatkozások:
[1] Rotten Tomatoes — Tangled (2010)
[2] Frozen – A Musical feat. Disney Princesses
[3] Rent – Seasons of Love
[4] Hair – Let The Sunshine In
[5] Aladdin – A Whole New World
[a] Frozen: I finally understand * Risachantag (deviantART)
[b] Frozen – Anna * LeyaH94 (deviantART)
[c] Elsa (frozen) * Jiyu-Kaze(deviantART)
[d] Mountain man Kristoff * David Kawena (facebook)
[e] Sven – Man’s Best Friend * crystal-89 (deviantART)

Reklámok

2 című bejegyzés “Frozen (Jégvarázs)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Abszolút ellentétes véleményen vagyunk, főként a hangsúlyokat tekintve. Egy-egy pozitívuma és jó megoldása ellenére nekem összességében bosszantóan gyenge lett, ahogy Ricz-nél már írtam is röviden: http://librarianwarrior.wordpress.com/2014/03/06/doug-walker-alkot/ Igaz én magyarul néztem és még gyenge képminőségben is. Gondoltam is, hogy felnézek az IMDb review részlegébe, de 537 darab recenziót írtak a mai napig a Frozenhez (!!!) – ezt meg nincs türelmem átlapozni, hozzám hasonló kritikus véleményeket keresve. A Pixar viszont nekem is “nagy szerelmem”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s