Humans of New York

humans-of-new-york

A Humans of New York (röviden HONY) blog[1] története 2010-ben indult, akkor még egészen más elképzelések szerint. Aztán elkezdett nőni és fejlődni, tavaly ősz óta pedig már könyv formájában is élvezhetjük[2].

20120705Brandon+Photo_Chasteen9255
Brandon Stanton, az elkövető

Brandon Stanton nem kisebb fába vágta a fejszéjét 2010-ben, mint New York lakosságának dokumentálásába. Eredetileg 10,000 képet akart készíteni, amit egy interaktív térképen lehetett volna nézegetni – a projekt azonban nem várt fordulatot vett, amikor már nem csak fotózta, hanem meg is interjúvolta az embereket. Az azóta világhírűvé vált Humans of New York (New York emberei) blogot ma már egyedül a facebookon[3] majdnem négy és fél millióan követik.

A könyv fantasztikusan jó lett, a Humans of New York tiszta esszenciája kondenzálódik benne. Eleve rajongó lévén nehéz róla nem szuperlatívuszokban szólnom. Nem válogat, nem ítélkezik, csak bemutat. Az emberi kultúra sokszínűségét ünnepli, távolról, visszafogottan. New York pedig, a világváros definíciója, ehhez ideális hely.

De hadd beszéljenek inkább helyettem a képek. A könyv több mint 400 darab fotójából véletlenszerűen választottam ki Nektek egy csokorra valót kedvcsináló gyanánt. (A galéria a WordPress blogmotor sajátosságai miatt sajnos a technikai problémáktól nem egészen mentes. A rendes méretért kattintsatok a képekre.)

Hivatkozások:
[1] http://www.humansofnewyork.com
[2] http://www.amazon.com/Humans-New-York-Brandon-Stanton/dp/1250038820
[3] www.facebook.com/humansofnewyork

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s