Durarara!! (デュラララ!!)

71M9Z+njIpL._AA1415_

Jól szórakoztam? Az idő nagy részében igen. Meg fogom nézni a következő évadot? Minden bizonnyal. Ez lesz a kedvenc animém? Semmi esetre sem!


Nekem így tetszett: 7

A jó: néhány érdekes ötlet és megoldás, egyedi zene, (számomra) leginkább a kortárs magna és anime, így egyben önmaga paródiája.
A rossz: inkonzisztens, kaotikus, öncélú, szinte semmi karakterfejlődés, vagy történet.
És a csúf: enyhén szólva beteg.


A Durarara!! című ifjúsági ponyvát[1] (vagy light novelt, ahogy a japánok nevezik) sajnos egyáltalán nem ismerem, az anime[2] pedig sok helyütt átlagon felüli megoldásai ellenére sem képes a karaktereket megfelelő hatékonysággal prezentálni. Történet meg nincs. De ne csapongjunk ennyire, haladjunk szépen sorjában!

Magában a rajzolási stílusban nincs semmi igazán kiemelkedő, azonban sok érdekes megoldást alkalmaz, amilyen például a jelentéktelen statiszták szürke árnyakként való ábrázolása. Az online fórumok és chat, valamint az emilek, illetve általában az írott kommunikáció meglehetős jelentőséggel bír, előfordulási gyakorisága ennek megfelelő, de ez nem okoz törést – az esetek legnagyobb részében felolvassák nekünk, így nem zökkent ki, és a vizuális prezentáció is jól beleillik az anime többi részébe.

A karakterdesign – legalábbis ami a látványt illeti – kiváló, amennyiben mindegyik azonnal felismerhető akkor is, ha korábban csak egyszer találkoztunk vele. De sajnos itt megáll a dolog. Az egyes szereplők romantikusan unalmasak (értsd: szélsőségesek és egysíkúak) annak ellenére, hogy mindegyiknek megvannak a saját problémái, és időnként még minimális fejlődést is képesek mutatni. Bemutatásuk azonban néha annyira felületes, vagy ellentmondásos, hogy ez utóbbi szinte egyáltalán nem jön át.

Egy-két fontosabb karakter a teljesség igénye nélkül:

Ahonnan pedig a képek vannak:

És ha már a főcímnél tartunk, meg kell említenem a sorozat zenéjét is, ami meglepően jó. A már-már szélsőségesen változatos betétekben különböző stílusok váltják egymást, némelyik kifejezetten virtuóz szólamokkal operál. Megfelelően időzített alkalmazásuk nagyon sokat ad az anime hangulatához. Érdemes belehallgatni az egyik[3] vagy a másik[4] lemezbe: rálelhetünk néhány valódi gyöngyszemre.

Sajnos a történetről nem sok mindent mondhatok, mivel az – mint már említettem – csak nyomokban létezik, viszont azt remekül csinálja; a karakterek pedig bőven elviszik a hátukon a sorozatot, amíg pihenőt tart. Kár, hogy számos dolog tisztázatlan marad, illetve átcsúszik az elkövetkezendő évadokra.

Mindent összevetve egészen kellemes időtöltést nyújtott a Durarara!!, még pár idegesítő hibáját is hajlandó vagyok neki többé-kevésbé megbocsátani, de nem fogom csöpögős nosztalgiával emlegetni. A következő évad ellenben jöhet!

Hivatkozások:
[1] http://www.amazon.com/Durarara-Vol-1-Ryohgo-Narita/dp/0316204900
[2] http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=6671
[3] https://www.youtube.com/watch?v=ThX6n0Wxnf0&list=PL66F075563203B352
[4] https://www.youtube.com/watch?v=TW8s7ngZUj8&list=PLF439A50CE7F7E2D1
[a] https://www.youtube.com/watch?v=_O9hRcIAza0

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s