This is England

This is England
[1]

Riport a 80-as évek angliai szkinhed kultúrájáról – ízes, vidéki brit tájszólással, egy kisfiú szemén keresztül, őszintén.


Nekem így tetszett: 10

A jó: érdekes téma, jó tempó, életszerű karakterek, remek rendezés, kiváló színészi játék. Ja, és a zene.
A rossz: –
És a csúf: eredeti angol.


Ennek a filmnek nincs klasszikus értelemben vett története. Nem menti meg a világot senki, s hős szerelmesek sincsenek benne. Emberek vannak. Egyszerű munkásemberek, akik nem tökéletesek. És őket figyelve megismerünk egy kultúrát.

A szkinhed mozgalomnak Magyarországra sajnos sikerült a szélsőséges változatát importálni, így nem sok fogalmunk van annak sokszínűségéről. Pedig a szkinhed eredetileg nem volt sem teljesen kopasz, sem rasszista. Épp ellenkezőleg. A hajukat elsősorban praktikussági okokból vágták rövidre, és egy részük még csak nem is volt fehér.

Ebbe a körbe csöppen bele a 12 éves Shaun, hogy aztán megtapasztalja milyen végre tartozni valahová, milyen az, ha az embernek vannak barátai, és milyen az, amikor a kör felbomlik, és lassacskán félresiklik minden.

Shane Meadows rendező-forgatókönyvíró érti a dolgát. A filmben nincsenek felesleges jelenetek, a vágások jók, a helyszínek, jelmezek és díszletek pedig hitelesek: másfél órára igazi időutazásban van részünk, az úti cél pedig 1983. A karakterek valódi emberek, erősségekkel és hibákkal, az őket megformáló színészek pedig fantasztikus munkát végeznek.

A zenére sem lehet panasz, sőt! Ámbár Einaudi kifinomult zsenialitása[2] érdekes kontrasztban áll a szabad szkinhed stílusokkal[3], együtt mégis képesek egy nagyon erős atmoszférát teremteni, ami a stáblista végeztével is jó ideig megmarad.

Végezetül csak annyit tudok mondani, nem mindennapi alkotással állunk szemben, a film mindenkinek melegen ajánlott. Megérdemelten kapott annyi díjat.

this-is-england_625x352


Hivatkozások:
[1] http://www.rottentomatoes.com/m/this_is_england/
[2] http://www.youtube.com/watch?v=oXy3CYh6kSQ
[3] http://www.youtube.com/watch?v=yjg6flu3zuc&list=PLviKd3PJqtoAN3LuOWuzFqB1aKugE9UAa

Reklámok

5 című bejegyzés “This is England” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Hej, de érdekes dolgokról tudsz írni… Látom 2010-től még folytatta is a rendező. Sorozat formájában? Köszi az ajánlást, ment a megnézendők közé.

    1. Na, megnéztem. Baszottul eltalált. Mindjárt lekattanok Einaudi-ról és felszárítom a könnyeimet, aztán megpróbálom összegereblyézni a szilánkokra tört valómból a gondolataimat… Még egyszer köszi, hogy írtál róla!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s