Jumanji

Annak idején a Jumanji[1] kimaradt az életemből. Rengeteget hallottam róla, de a téma sosem fogott meg annyira, hogy megnézzem. Most, majd 20 évvel később mégis rászántam magam.


Nekem így tetszett: 7

A jó: ötletes forgatókönyv, érdekes szereposztás, időtálló effektek.
A rossz: valószínűleg senki nem fogja kétszer megnézni.
És a csúf: családi mozi.


Először is hadd szóljak a vizuális részről, hiszen annak idején a Jumanji látványfilmnek (is) számított. Ugyan meglátszik rajta az idő, az effektek igényes (és valószínűleg méregdrága) kivitelezése biztosítja, hogy ne legyen az embernek gagyi érzése, sőt! A mai, számítógépes grafikához szokott szemünk még hálás is a valódi díszletekért. Félek, még sok időnek el kell telnie, mire a filmek újra célul tűzik ki a realisztikus ábrázolást – tekintve, hogy az most nemcsak, hogy nem divat, de a mai technikával szinte lehetetlen is.

Robin Williams régi nagy kedvencem, és igazán vicces a pici Kirsten Dunstot nézni, – akit csak a 2001-es Őrült és gyönyörűben[2] ismertem meg, – de a többieket sem kell félteni. Bár Oscar-díjas alakításokat már csak a műfajból adódóan sem kell várnunk, minden éppen annyira a helyén van, amennyire szükséges a kikapcsolódáshoz.

Mi a helyzet történet fronton? Van! Még ha egyszerű is, és csak lassacskán csepegtetik, meglepően sok dolgot sikerült belegyömöszölni ebbe a rövid akciófilmbe. Még karakterfejlődést is kapunk. Valami mégis hibádzik. Számomra valami hiányzott a filmből, amitől most többet jelentene számomra, mint egy kellemesen letudott adósságot.

Lehet, nem tökéletes. Lehet, kötelező jellege inkább válik kárára, mint előnyére. Végül mégis azt mondom, a Jumanji családi mozi műfajban az átlag feletti produkciók közé tartozik. Aki még nem látta, az mindenképpen nézze meg! Azért csodákat nem kell várni tőle.


Hivatkozások:
[1] http://www.port.hu/jumanji/pls/w/films.film_page?i_film_id=1250
[2] http://www.port.hu/orult_es_gyonyoru_crazybeautiful/pls/w/films.film_page?i_film_id=42027

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s