Heavy Rain (PS3)

A Quantic Dream nevű francia csapat nem nevezhető éppen termékenynek a maguk összesen négy megjelent játékával, de műveikre valamiért mind emlékezünk. Heavy Rain 2010 februárjában jelent meg először PS3-ra, azóta több kiadást megért, idén pedig a sikerre való tekintettel PS4-re is megjelent. De vajon megérdemelten híres? Talán. De nem adja magát könnyen.


Nekem így tetszett: 7/10
A jó: eltalált hangulat, izgalmas történet
A rossz: kicsit lassan indul be, klisés karakterek
És a csúf: az irányítást szokni kell


A Heavy Rain tulajdonképpen nem más, mint egy interaktív mozi, annak minden előnyével és hátrányával.

Heavy_Rain-PlayStation_3Screenshots16623HEAVYRAIN_03

Négy irányítható karaktert kapunk, rajtuk keresztül gombolyítjuk fel, vagy épp kuszáljuk össze a történet fonalát. Sajnos első ránézésre mindenki egy nagy kliséhalmaz a játékban, a mellékszereplőknek szinte semmi súlyuk nincsen, épp csak kitöltik a hézagokat, segítenek felállítani a díszletet. Azon kívül sajnos itt is férfiuralom van, alig jut egy-két női szereplő. Az ilyetén fogatókönyvbeli hiányosságok ellenére színészeknek sikerül megtölteni a szerepeket némi élettel, és ahogy halad előre a nyomozás, úgy szépen lassan megszeretjük őket. A hangsúly itt a lassanon van, egy végigjátszás talán nem is elég, hogy mindenkiről kiderüljön, kicsoda.

Heavy_Rain-PlayStation_3ps3_heavyrain_72fa98685a2242b55d30f4ce54730b702

De ha nem a karaktereken, akkor általában a történeten áll, vagy bukik minden. És a Heavy Rain keményen megdolgoztatja a játékost ilyen szempontból. Ne lepődjünk meg, ha az alapszituáció ismerős valahonnan, s első végigjátszásra — főleg, ha az ember gyakorlatlan — könnyű elszalasztani vagy elmulasztani fontos részleteket. Némi gyakorlat megszerzése után azonban már a harc sem okozhat gondot, s így elérhetővé válnak új jelenetek, amik tovább mélyítik a történetet, vagy fényt derítenek a karakterek motivációira. A hiányos, nem feltétlenül lineáris információfolyam viszont nem kedvez a beleélésnek. Az első pár órában fogalmam sem volt, kinek is kell szurkolni tulajdonképpen, és nem igazán találtam a kapcsolatot a karakterekkel. A végére azonban minden megváltozott, és már csak azt sajnáltam, hogy nem volt hosszabb. Még szerencse, hogy rengeteg kihagyott, elrontott rész és új felfedezni való volt, amiért visszamehettem.

Heavy_Rain-PlayStation_3rain1_large

Töredelmesen bevallom, az irányítás engem teljesen meglepett. Törzsgyökeres PC játékosként mindig is billentyűzet és egérpárti voltam. Ennek ellenére használok kontrollert — ha úgy adódik, nagyon hasznos tud lenni. A Heavy Rain nem az első  találkozásom volt a PS3 táborral, de ez volt az a játék, ahol végül megtapasztalhattam a DualShock3 képességeit és korlátait. A játék folyamatosan teszteli a reflexeinket, gyakran kíván kivételes ujjakrobatikát, és a gombok mellett sokszor használja a gyorsulásmérőt is, ami kellően változatos kihívást biztosít a játék végéig. Feltéve, hogy nehéz módban játszunk. Könnyű módban sokkal kisebb számú, egyszerűbb interakcióra van lehetőségünk, ami sajnos ront a játékélményen. Nehéz és körülményes begyakorolni a kombinációkat, de minél nagyobb a kihívás, annál édesebb a győzelem.

Heavy_Rain-PlayStation_3HiResScreenShots9

A grafikai megvalósítás nem kiemelkedő mai szemmel nézve, de épp elég a hangulat megteremtéséhez, az animációra viszont egy-két kivételtől eltekintve egy szavunk sem lehet. A karakterekhez a csapat teljesen ismeretlen színészeket alkalmazott, ezért csak az extrák böngészése során derült fény számomra a tényre, hogy igazi emberekről mintázták a őket. Nem véletlen tehát az arcok és a mimika sok esetben hihető megvalósítása a játékban: ahhoz a színészek adták tudásukat. A harcokhoz is motion capture technikát használtak, ami nagyban hozzájárul az animáció folyamatosságához.

Összességében azt kell mondjam, emlékezetes játékkal van dolgunk. A detektívsztorik rajongói számára mindenképpen ajánlott, de akik a többágú történetvezetésen és az izgalmas rejtélyeken kívül mást is szeretnének, azok talán jobb, ha most távol maradnak.

heavy-rain-shop-contest

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s