Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered (PC)

Quantic Dream sorozatunk harmadik részében a csapat második játékát vesszük elő. A Heavy Rain (PS3) és a Beyond: Two Souls (PS3) közötti hatalmas különbséget megtapasztalván kicsit félve vágtam bele a Fahrenheitbe. Sajnos sejtéseim egytől egyig beigazolódtak.


Nekem így tetszett: 5/10
A jó: jó alapötlet, izgalmas kidolgozás
A rossz: borzalmas QTE-k, felesleges szerelmi szálak
És a csúf: ez bizony egy több mint 10 éves játék


Műfaját tekintve a Heavy Rainhez hasonlóan a Fahrenheit is krimi, ráadásul külön izgi a szökevény és a nyomozó oldalakon felváltva tevékenykedni. A játéknak azonban nagyon nem tettek jót az elmúlt évek. Ami 2005-ben menőnek számított, az ma már csak meh. De talán ez így is van jól.

Fahrenheit-Steam-Screen2

A Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered az eredeti Fahrenheit (az USA-ban Indigo Prophecy) ráncfelvarráson átesett verziója. Az eredeti játékot sajnos a PS2 és az XBox képességei eléggé behatárolták, így a helyszínek nem túl nagyok, ami néha korlátozza a lehetőségeinket, de mivel minden a történetnek van alárendelve, ez nem zavaró. Az új textúrákra egy szavunk nem lehet, és a motion capture-nek köszönhetően az animáció is kellően szép és folyamatos.

Az ebben a játékban is nagy hangsúlyt kapott QTE-k viszont kiverték nálam a biztotsítékot. Amennyire tetszettek a Heavy Rain helyzethez igazodó QTE elemei — a legötletesebbek és legváltozatosabbak valaha — annyira gyűlöltem majdnem minden egyes darabot a Fahrenheitben. Talán kettő kivétel volt. Itt a QTE-k nagy része teljességgel öncélú, cserébe elvonja a figyelmet az eseményekről. Szeretném követni a játékot, kíváncsi vagyok, hogy mi történik, de nem, a végtelen QTE-re kell koncentrálnom, különben az egésznek vége. És tényleg vége, Game Over. Viszont ha a QTE-ket nem számítjuk, a játékmenet talán leginkább egy egyszerű kalandjátékra hasonlít, ami azért segít regenerálódni két kimerítő gyakorlat között.

Mondjuk az irányítás a QTE-ktől függetlenül is meglehetősen darabos. A kameraállás ugyan a legtöbb helyszínen változtatható, és ugye a kontroller analóg karja is a szélrózsa bármely irányába mozgatható alapból, de nekem így is nehezemre esett néha rávennem a karaktert, hogy azt csinálja, amit akarok. Feltéve, hogy tudtam, mit akarok. Kétszer is sikerült elakadnom, amiből egyszer csak egy végigjátszás mentett meg.

Fahrenheit-Steam-Screen4

Mindemellett ha  hagyjuk, hogy a történet magával ragadjon, akkor egy kidolgozott világban találhatjuk magunkat, viszonylag életképes — még ha néha klisés és céltalan — karakterek között, akiknek az elejétől a végéig szurkolhatunk. Az izgalmas krimi elemek mellett azonban a szerelmi szálak sajnos nem jönnek át. A Heavy Rain jobban kezelte ezt a témát, a Beyond megoldása pedig külön tetszett, de itt egy kicsit erőltetettnek éreztem.

Sajnos a Heavy Rainnel ellentétben történet csak annyiban elágazó, hogy egy-egy jelenetnek a döntéseinktől függő variációit játszhatjuk végig, és rengeteg lehetőségünk van valamelyik kevéssé szerencsés végkifejletet előidézni, de a végén mindig ugyanoda lyukadunk ki. A játéknak három befejezése van, de szinte alig különböznek. Szerencsére ezt a tényt ellensúlyozzák az apró finomságok és az a néhány szokatlan ötlet, ami végül egyedivé teszi ezt a játékot. Ilyen például az, hogy a karakterek lelki egyensúlyára is figyelnünk kell, különben fogják magukat, és megőrülnek, vagy öngyilkosok lesznek. És a rendőröknek sem hullik az ölükbe a megoldás, hanem nyomok, bizonyítékok után kutatnak, és összefüggéseket tárnak fel, hogy elkapják a gyanúsítottat. A két nyomozó aktívan segíti egymást, ami azt jelenti, hogy mindkettőt meg kell dolgoztatnunk, néha felváltva. Örültem volna még több ilyen résznek. Főleg, ha ezzel meg lehet úszni néhány QTE-t.

Összességében a pozitív elemek ellenére sajnos azt kell mondjam, hogy a Fahrenheit nálam megbukott. Nem bántam meg, hogy végigjátszottam, mert némely részét kimondottan élveztem, másokon elnézően mosolyogtam, de egy dolog biztos: most egy darabig nem akarok QTE-t látni.

Fahrenheit-Steam-Screen1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s