Hellsing Ultimate (OVA)

Az első Hellsing anime nem volt rossz, de nagyon korán indult, amikor még a manga épp csak elkezdődött, így gyakorlatilag semmi köze nem volt a hozzá. Ezt a csorbát szándékozott kiköszörülni a Hellsing Ultimate. Részenként egy kötetet dolgozott fel, és nem siették el a kiadását sem. Az eredmény magáért beszél. Talán túlságosan is.


Nekem így tetszett: 7/10
A jó: mangahű, igényes animáció
A rossz: mangahű, itt-ott hiányos történet, fura tempó
És a csúf: a manga ismerete elengedhetetlen


A látványvilágra egy szavunk nem lehet. Nem sajnálták a pénzt és az időt, hogy a lehető legpontosabban alkossák újra a manga hangulatát. Talán ezért is készült több mint hat éven át. A manga  nagy kontrasztokkal dolgozott, — a tintagyárak örömére rengeteg feketével, — ami sajátosan erős atmoszférát teremtett. A színes változat a saját eszközeivel képes hasonló hatást elérni, és bár Anderson nekem még mindig fekete-fehérben a kedvencem, nem panaszkodom.

A történetre ugyanaz igaz, mint a látványra: szinte semmi újat nem hoz, csak néhány jelenet lett egy picivel hosszabb. Ez több helyen nagyon jól jön, például a hadnagy és a Millennium esetében, máshol már azért kicsit sok. Amit azonban hiányoltam, az a mellékszereplők kidolgozása. A manga köteteibe bónuszként beletett háttérinformációk egy része nem véletlenül volt ott: Yumiko és Heinkel karaktere igazából enélkül a levegőben lóg. Mondom ezt úgy, hogy az előzménysorozatot sajnos nem olvastam, így az arra való utalások számomra sem estek le.

A kisebb hibák ellenére azonban továbbra is egy minőségi animével, igazi kult-klasszikussal van dolgunk. Töménytelen mennyiségű vér folyik el a 10 rész alatt, és a folyamatos animációnak köszönhetően még inkább tudatában vagyunk ennek, mint a mangában. A manga sem volt semmi, de az animéből igazi akciópornó lett: a vérfolyam végigsodorja a nézőt a sorozaton, és átlendíti a történet hiányosságain. Aki persze ragaszkodik a mélyenszántó gondolatokhoz, az több helyen talán unni fogja a hosszas erőszakábrázolást és az egydimenziós karaktereket. Némely jelenet annyira öncélú, hogy már én is azt mondtam, hogy kár volt annyi másodpercet tölteni vele.

Mindent összevetve azonban elégedettek lehetünk. A Hellsing Ultimate egy létező űrt töltött ki, és remekül hozta, amit ígért. Még akkor is, ha a készítőkkel néhol azért már elszaladt a ló. Hellsing rajongóknak kötelező darab. Aki nem olvasta a mangát, annak biztosan furcsa lenne, bár ezt nem tudom megállapítani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s