Carmilla

A Carmillába egészen véletlenül futottam bele két évvel ezelőtt, és azonnal beleszerettem.

Egy független csatornán láttam egy interjút a Carmilla két főszereplőjével nem sokkal azután, hogy befejeződött az első évad. Ez volt az első találkozásom a profi YouTube sorozatok műfajával, és muszáj volt tennem egy próbát. Nem bántam meg.


Nekem így tetszett: 9/10
A jó: izgalmas női karakterek, kreatív megoldások, kellően szabadon értelmezett alapmű, természetes hozzáállás a furcsaságokhoz
A rossz: a formátum korlátai, apróbb hibák
És a csúf: YouTube


A YouTube fantasztikus videókínálattal rendelkezik, ezzel együtt borzalmas a verseny a nézettségért, és a cuki macskás videók alól gyakran nehéz kiásni a valódi tartalmakat. Nekem is alig van pár csatornám, amit rendszeresen követek, és még kevesebb, amit nézek. Éppen ezért a Carmilla sikere annyira meglepő, amennyire megérdemelt. A sorozat az első bemutatkozás óta eltelt két évben kettőszáznál is több hivatalos videót ért meg, és még több rajongói tartalmat inspirált.

Az alapfelállást az 1872-ben íródott novella adja, ahol az ártatlan lánykát elcsábítja és romlásba viszi a gonosz, velejéig romlott, ráadásul — még ilyet! — leszbikus vámpír. Természetesen az eredetiben a vámpírt megölik, és a lányka is boldogan amíg meg nem. Az elmúlt cirka 250 évben rengeteg feldolgozást ért meg a mű, bár a legtöbb nem jutott túl az érzéki vámpír toposzán. Szerencsére ez a Carmilla nem az a Carmilla.

cfefsdbwmaea-xs

A sorozat egyik legjobb tulajdonsága, hogy végtelen természetességgel kerüli ki a társadalmi buktatókat. Nem csinál ügyet a szereplők neméből, sem szexuális preferenciájából, sem esetleges vámpír voltából. Egyik karaktert sem határozzák meg ezen tulajdonságai, és bár megkerülhetetlenek — azért egy vámpír nem szokta elfelejteni, hogy vért kell innia —, csak az alapfelálláshoz kellenek. A történetnek ezen túlmutató célja és kifejlete van, ahogy az illik.

Szokás a Carmillát LGBTQIA+ és feminista sorozatként is emlegetni, és akkor valami nagy és látványos, szivárványos menetre gondolni, pedig erről szó sincs. A Carmilla egyszerűen csak emberként bánik minden szereplőjével. Oké, női főszereplő van, kedvenc vámpírunk a lányokat szereti, és az egyik mellékszereplő nem-bináris, de a sorozat nem erről szól. Ezek a történet szempontjából mellékes dolgok. Bár, ha belegondolok, talán pont ezért olyan népszerű ebben a körben.

cfeflzcwaaaavaf

A projekt halmozottan hátrányos helyzetű volt mielőtt elindult volna. Egy tampont és tisztasági betétet gyártó cég a YouTube-néző lányokat akarta megcélozni egy vámpíros sorozattal. Abszurdnak hangzik, és szerintem sokan voltak, akik ezt hamvába holt ötletnek tartották, mert az elején nem is áldoztak rá túl sok pénzt. Ennek ellenére a csapat profi módon állt hozzá, és mindenki kitett magáért. A minőségre egy szavunk sem lehet. Később, ahogy nőtt a nézettség, úgy nyíltak ki az új lehetőségek, és a harmadik évadot már valódi stúdióban forgatták, díszletekkel, mindennel.

A Carmilla ízig-vérig a modern média gyermeke. A sorozat szereplőinek saját twitter és tumblr fiókjuk van, és a részek futása alatt nem röstelltek kommentálni az eseményeket, amitől az őket követő közönség még jobban beleélhette magát a történetbe. A harmadik és egyben utolsó évadhoz már egy párhuzamos podcast is tartozik, ami a háttérben futó szálat bontja ki egy kicsit jobban, és betöm néhány lyukat. Ezek után nem csoda, hogy hatalmas, aktív rajongótábor alakult ki a sorozat körül, akik azóta is folyamatosan gyártják a fanartokat és a fanfictionöket. Éppen erre a rajongótáborra építettek a készítők, amikor belefogtak a Carmilla mozifilm előkészületeibe.

commission____savecarmilla_3_by_afterlaughs-d9fielv

A történetről: Laura elsőéves hallgató, aki épp hogy beiratkozott a Silas Egyetemre újságírást tanulni, amikor egyszer csak eltűnik a szobatársa. Az ágy még ki sem hűlt, amikor megjelenik Carmilla, és bejelenti, hogy ő lesz az új lakó. Persze Laura ezt nem hagyhatja annyiban, és nyomozni kezd. A folytatásban pedig lesz rejtély, szerelem, humor és akció, mindez modern, vlogos stílusban előadva. Ez utóbbi erősen behatárolja a jeleneteket, de a kiváló rendezésnek köszönhetően ebből semmit nem veszünk észre, sőt, még izgalmas is a fix nézőpont. A három évad alatt a helyszínek cserélődnek, úgyhogy igazából nincs időnk megunni egyiket sem.

A Carmillát mindenkinek ajánlom, aki szereti a sorozatokat, vagy a vámpírokat, esetleg csak ki akar próbálni valami újat és frisset, és nem bánja, hogy YouTube.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s